Пошук

вівторок, 20 грудня 2016 р.

«Нобель» під мікроскопом

Нобелівська премія 2014 року в галузі хімії присуджена вченим Еріку Бетцігу і Вільяму Мернеру із США, а також Штефану Хеллен з Німеччини
Ерік Бетціг народився в 1960 році. Він є громадянином США і працює в Медичному інституті Говарда Хьюза. Його колега Штефан Хелль народився в 1962 році в Румунії, є громадянином Німеччини. Хелль керує Інститутом біофізичної хімії Макса Планка. Вільям мірні народився в 1953 році, є громадянином США і працює в Стенфордському університеті. 

Як оголосив Нобелівський комітет при Королівській академії наук, вони удостоєні високої нагороди за розвиток флуоресцентної мікроскопії зі високою роздільною здатністю, передає Еспресо.TV з посиланням на ТАСС.
“За допомогою флуоресцентних молекул лауреати 2014 обійшли межі роздільної здатності. Їх робота підняла світлову мікроскопію на рівень нанорозмірів”, - йдеться в супровідному листі Нобелівського комітету.
Флуоресцентні мікроскопи - це наступне поколіннямікроскопів після оптичних (де збільшення здійснюєтьсяконструкцією з лінз) та електронних (де використовуються світловий потік пучка електронів і спеціальні магнітні лінзи).
Тут застосовується методотримання збільшеногозображення з використаннямлюмінесценції збудженихатомів і молекул зразка.
«Спочатку булодоведено, що теоретичнийліміт мікроскопа складаєполовину довжини хвилівидимого світла, це кількасотень нанометрів. Давайте візьмемо людську волосину. Їїтовщина - кілька мікрон, і її можна вивчати традиційнимимікроскопами. Але в хімії і біохімії об’єкти набагато менші.Стандартна бактерія - 100 нанометрів, вона потрапляє підвишеозвученний ліміт, - пояснив представник Нобелівськогокомітету. - Якщо вивчити бактерії за допомогою світловогомікроскопа, то їх складно розібрати. Лауреати заклали основуспектроскопії. У електронних мікроскопів можливості набагатовищі, можна розглянути структури до атома. Але вони не дозволяють вивчити живі клітини або процеси всередині живихклітин. Роботи, які провели лауреати, дали можливість вивчитимолекулярні процеси в реальному часі. За допомогою їх робіт можна вивчити динамічні процеси, читати ДНК, вивчатипротеїни.
Флуоресцентна мікроскопія дозволяє вивчати будову різних об’єктів на дуже малих масштабах із рекордно високою роздільною здатністю. За допомогою цієї методики можна вивчати структуру біологічних молекул, що важливо з точки зору створення нових ліків.
Це відкриття, зокрема, допомогло зрозуміти, як протеїнивідповідають різним хворобам, таким як хвороба Альцгеймераабо хвороба Паркінсона».

Немає коментарів:

Дописати коментар